Followers

Sunday, July 11, 2010

41 weeks and Im still Standing

Fuhh,  is all i can say,penat dah menjawab soalan bila labor mi?
penat juga meng"convince" myself that today maybe the day , but still, here im at 41 weeks and no sign that baby nak pop out pun,
since last week one word yg keep hanging around my head "INDUCE".yeap induce labor.

last time after antenatal check up with Dr Wan on 4th July, Dr Wan said,im only dilated  1cm,and my water bag still full so maybe takes another 1 weeks. Dr Wan bagi 1 week extension,and she remind me kalu tomorrow,12 July im still 1 cm dilate jawabnya kene refer to GH,but if tomorrow im 2 cm dilate Dr wan will induce labor or senang cerita  kene paksa beranak.

Paksa beranak? dgr cerita org2 la kan induce ni sakit, yela mmg nak kena sakit baru ble push kan, so tak de sakit cari la sakit induce la jawabnya, my hubby dah pening , dah sibuk cari minyak selusuh la,( which i against pasal malas nak makan menda2 asing ni huhuh) .Tapi ada a few advice from Dr Wan yg dipakai ( terpaksa la kan cuba segala boleh takkan nak give up je kan) Dr wan advice suruh buat nipple stimulation which i read dgn stimulation tu akan release hormone oxytocin yg akan induce contraction , so ble ada contraction nanti jalan terbuka la wlpn slow, at least ada contraction drpd takde kan?

Selain drpd tu me ada minum air rendaman akar bunga fatimah yg Nurin my friend bawa balik dr Makkah, air rendaman ni cuma boleh minum 3 hari before due date ( nasihat midwife KPJ shah Alam) pasal nanti takut paksa baby keluar too soon.

other than that everyday (  kadang2 ada la tertinggal) for the past 3 weeks, me selalu pergi brisk walking kat tasik kat taman tamadun, since my house cuma 5 min drive je.and dlm minggu terakhir ni pusing tasik di double kan dgn ingatan SAYA TAK MAU INDUCE !!!

Tomorrow will be the day, im mentally prepared and hope my body pun dah prepare nak go through my first labor ,hopefully this first experience berjalan lancar and all i can do now is Pray and pray and pray.

2 comments :

MOMMY NADIA said...

be +ve, InsyaAllah everything will goes well..;)

fawa said...

good luck mie. praying hard for u..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...